donderdag 28 januari 2016

Er is beweging.

Op dinsdag 12 januari 2016 hield de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Universiteit Leuven, in samenwerking met het Vrij onderwijs (vroegere Guimardstraat) een Didaché Studiedag rond het thema van 'de katholieke dialoogschool'.
Prof. Burggraeve opende de dag filosofisch vanuit de ideeën van Levinas. De andere is wezenlijk anders dan wijzelf. De dialoog gaat vooraf aan kennis en uitwisseling van ideeën. Hetzelfde en het andere - het zelf en de ander - blijven onherleidbaar én noodzakelijk. Scholen zijn plaatsen van dialogen. Onderwijs is opvoeden met 'leer-dialogen'. Scholen, zowel openbare als katholieke, zijn ruimtes voor interlevensbeschouwelijke dialogen.
Ondanks deze mooie woorden kozen de organisatoren toch voor het primaat 'katholiciteit' ipv christelijk, humanistisch of pluralistisch. Alle leerkrachten en vooral het vak godsdienst moeten bijdragen tot de katholieke dimensie van het vrij onderwijs. Historisch kan men het vrij onderwijs in Vlaanderen inderdaad katholiek noemen. Maar of we met al die diversiteit onder leerlingen, ouders en leerkrachten, het vrij onderwijs terug wat meer katholiek, dus ook kerkelijk, moeten noemen en inrichten is alsnog de vraag. Ook het vak godsdienst had tot die recente restauratie de kans om opener, pluralistischer en menselijker te worden of te blijven. Het vak zou dan ook beter 'levensbeschouwing' noemen, met echt respect voor gelijkwaardige dialoog in een algemeen kader.

Op donderdag 14 januari 2016 was er in de Commissie voor Onderwijs in het Vlaams Parlement een interessante opening (ongeveer 45') van een debat net over de levensbeschouwelijke vakken. Caroline Gennez (Sp.a) stelde het probleem duidelijk. De superdiversiteit vraagt een nieuwe invulling van de levensbeschouwelijke vakken. Zij zag in het project Lef een mooie kans om leerlingen van diverse achtergronden in dialoog te brengen met elkaar. Ann Brusseel (Open Vld) en Elisabeth Meuleman (Groen) sloten zich daarbij aan. Minister Hilde Crevits (CD§V) pleitte voor het behoud van levensbeschouwing op school. Kathleen Krekels (NVA) en Jos De Meyer (CD§V) sloten daar wat bij aan. Jo De Ro (Open Vld) wees er op dat ook mensen zonder religie of levensbeschouwing een zinvolle maatschappelijke inzet kunnen hebben. Koen Daniëls (NVA) stelde voor nog even te wachten met besluiten, en het debat af te wachten, o.m. over de doelen en eindtermen van het onderwijs. Voorwaar een respectvol en hoopvol overleg.

Op woensdagmorgen 27 januari 2016 stelde prof. Pollefeyt, vicerector van de Universiteit Leuven op Radio 1 in het programma van Hautekiet de resultaten van een enquête voor. In het katholiek onderwijs zijn de voorbije jaren 15 000 leerlingen bevraagd over hun houding tgo. godsdienst. Hieruit zou blijken dat ongeveer 50% van de jongeren open staat voor het christendom, 40% is aarzelend en 10% verzet zich tegen dat opgelegde perspectief. Men kan dit interpreteren als een factor voor behoud van de huidige vorm van de godsdienstlessen...maar evenzeer als een vraag om eindelijk ook wat meer rekening te houden met die andere helft van de leerlingen. Ongeveer de helft van de jongeren zou ook aangeven nog in Jezus te geloven. Wat houdt dit in? Dat hij heeft bestaan? Dat hij een aantal positieve zaken gedaan heeft? Is er ook een vraag gesteld aan de jongeren of ze zich nog herkennen in de katholieke kerk? Dat is ook een belangrijk element.
De volledige resultaten van deze enquête zouden eerdaags gepubliceerd worden door het tijdschrift Tertio. Pollefeyt zette zich ook nog af tegen het neutrale helicopterperspectief van LEF en Loobuyck.
Hierbij kan men opmerken dat objectieve beschrijvingen in veel vakken wel nuttig zijn, waarom dan ook niet in levensbeschouwing? En anderzijds, het vak LEF staat voor een combinatie van meerdere invalshoeken. Levensbeschouwelijk, ja, maar ook, moreel, sociaal, psychologisch, filosofisch, persoonlijk...Evident dat zo een vak ook waardenvol is: gezondheid, respect, eerlijkheid, rechten en verantwoordelijkheden, ...Dus geen neutrale staatspedagogiek...Lef is een project gedragen door mensen van vlees en bloed, met onderwijs-, gezins- en levenservaringen,
In het radioprogramma kwamen verder meerdere getuigenissen aan bod. Minister Crevits benadrukte het belang van interlevensbeschouwelijke dialoog. Een godsdienstleerkracht zei dat hij wel christelijk was, maar niet kerkelijk. Verder kwamen ook nog enkele ouders aan bod. En op de website van radio 1 stonden een dertigtal reacties: enkele pro behoud de huidige invulling van godsdienst, een aantal die godsdienstige beïnvloeding buiten de scholen wil houden, en een aantal die zich pro Lef uitspraken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten