vrijdag 18 maart 2011

graag fair onderzoek ipv foute voorstelling!!

Er is een mobilisatie bezig door enkele mensen tegen het idee van een LB eenheidsvak, en dit door gebruik en misbruik te maken van de infrastructuur van zedenleer. Zedenleer betekent vrij onderzoek, dus een nieuw idee (wel al 20 jaar oud) verdient om minstens met pro en contra argumenten afgewogen te worden. Op de website van zedenleer is er al iemand die zijn besluit oplegt en opdringt aan alle betrokkenen, en er enkel of vooral reacties opzet die het met hem eens zijn. Het gaat niet om het afschaffen van zedenleer of de LB vakken. Het gaat niet om het maken van eenheidsworst. Trouwens het huidige systeem veronderstelt ook dat binnen elke huidige LB keuze een soort van eenheidsworst aanwezig is: dé katholieken, dé vrijzinnigen, dé protestanten,...
Een veelzijdig vormend eenheidsvak voorstellen betreft het integreren van de positieve, algemeen menselijke inhouden van de diverse LB vakken! Daarbij zullen het luisteren naar elkaar/de leerlingen, het aanzetten tot kritisch en redelijk denken,  het leren formuleren van een mening, met argumenten, het overleggen in diversiteit, en levensverdieping,...belangrijke bouwstenen worden. Niet gericht op minimalistische feitjes, maar kennis van en inzicht in visies van diverse LB., bvb. ook met getuigenissen. Inderdaad leren in dialoog gaan, ipv apartheid!
Scholen dienen niet meer om 100% in één levensbeschouwing op te voeden! Leve de menselijke, pluralistische school. Gaan we de 21° eeuw creatief beter maken dan de 20° en de 19°?
Of blijven we koude oorlog voeren vanuit verzuiling?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten